13 Μαρτίου 2014

Τα σημάδια μιας καταδικασμένης σχέσης

Ανεξάρτητα από το πόσο ταιριάζετε με το άλλο σας μισό και πόσο αγαπημένοι είστε, οι παρεξηγήσεις και οι «γκάφες» στην επικοινωνία μεταξύ σας πάντα αποτελούν ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

Πολλές φορές τα σημάδια μιας καταδικασμένης σχέσης είναι ακριβώς μπροστά μας, αλλά επιλέγουμε -ή δε θέλουμε- να τα βλέπουμε: ακραία κριτική, αμυντική στάση, περιφρόνηση και κωλυσιεργία.

Δείτε παρακάτω τα πέντε πιο συχνά επικοινωνιακά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια, και τα οποία μπορεί να στοιχίσουν τελικά την αίσια έκβαση μιας «τέλειας σχέσης».

1. Υποθέτεις ότι η περισσότερη επικοινωνία είναι η λύση

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας χαρούμενης σχέσης. Όση αλήθεια κι αν περιέχει αυτό, η επικοινωνία από μόνη της δε φέρνει απαραίτητα την ευτυχία.

Κάποιες φορές, η πολλή συζήτηση μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να υποθέσει κανείς ότι η επικοινωνία δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς. Πολλές γυναίκες το πιστεύουν αυτό (ότι το να μιλά κανείς πολύ σημαίνει ότι συνδέεται καλύτερα με τον άλλο), όμως για πολλούς άντρες δεν ισχύει αυτό. Είναι σημαντικό να βρει κανείς τρόπους να συνδεθεί με τον άλλο, πριν από το στάδιο της επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα κοινά ενδιαφέροντα/χόμπι/δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να είναι σε θέση τα ζευγάρια να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που κάνει ο καθένας μέσα στη σχέση. Πολλές φορές η εγγύτητα μπορεί να δημιουργήσει πολύ ισχυρούς δεσμούς, απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει κανείς ανοιχτή και αποτελεσματική επικοινωνία με τον άλλον» ανέφερε στο lifehacker.com η ειδική σε θέματα γάμου Erica Curtis.

Φυσικά, οι συζητήσεις είναι συχνά παραγωγικές και απαραίτητες. Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια μιλούν μεταξύ τους τουλάχιστον πέντε ώρες την εβδομάδα, προσθέτει η αρθρογράφος Melanie Pinola, «αλλά θα πρέπει να φροντίζουν να μιλούν στο ίδιο μήκος κύματος, και ακόμη κι αν διαφωνούν να το κάνουν με τρόπο που να αποβαίνει παραγωγικός».

2. Περιμένεις ο σύντροφός σου να «διαβάζει» το μυαλό σου

Δε μπορείς να υποθέτεις ότι ο σύντροφός σου νιώθει ακριβώς πώς αισθάνεσαι και τι θέλεις (είτε γενικά, είτε από αυτόν). Δεν είστε οι ίδιοι άνθρωποι, δεν έχετε τα ίδια συναισθήματα, απόψεις και φιλοσοφία ζωής. Όταν εσύ κοιτάζεις τα βρώμια πιάτα μέσα στο νεροχύτη, μπορεί να πιστεύεις ότι έχει έρθει η ώρα να πλυθούν, όμως εκείνος όχι.
Όταν δεν είστε σίγουροι αν ο/η σύντροφός σας ξέρει τι θέλετε/νιώθετε… πείτε το ξεκάθαρα.

3. Παραδίδεσαι χωρίς να λες αυτό που θες ή σκέφτεσαι

Αν ο ένας από τους δύο, ή και οι δύο, αποφεύγουν τις συγκρούσεις, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να καταπιέζονται συναισθήματα στο βωμό της «ικανοποίησης/ευχαρίστησης του άλλου».
  4. Μιλάς διαρκώς για τα ίδια -ενδεχομένως αθεράπευτα- θέματα

Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν το «σύνδρομο του τρυποκάρυδου». Ο ένας επιμένει και ο άλλος αποσύρεται αμυντικά. Ο ένας δε δείχνει διάθεση να εγκαταλείψει, συνεχίζοντας τις «τοξικές» συζητήσεις και επαναλαμβάνοντας τις ίδιες «διαλέξεις», ενώ ο άλλος υπομένει, σιωπά και απομακρύνεται σταδιακά.

Μια τέτοια κατάσταση σίγουρα δεν οδηγεί σε εποικοδομητικό διάλογο και τα προβλήματα όχι μόνο δε λύνονται, αλλά διαιωνίζονται.

Το ζευγάρι κουράζεται και η σχέση χειροτερεύει.

5. Δεν μπαίνεις ποτέ στη θέση του άλλου

Ένας πολύ βασικός κανόνας της επιτυχημένης επικοινωνίας είναι να προσπαθεί κανείς να βλέπει τα πράγματα από τη θέση του άλλου. Η ενσυναίσθηση είναι η πιο σημαντική δεξιότητα που μπορεί να εξασκήσει κανείς, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Δε χρειάζεται να συμφωνείς πάντα με την άλλη πλευρά, αλλά τουλάχιστον θα είστε πάντα «στην ίδια σελίδα».

Πηγή:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου